| csodobass.blog.hu | Zenei hírek | Koncertek | Fesztiválok | Zenekarok | Galériák | Lemezajánló | Klip | 100% Rock |

csodobass music

Miért olyan népszerű a SYSTEM OF A DOWN?

2023. január 15. - csodobass music

Idén már 29 éves a System Of A Down, és bár a zenekar 17 éve nem adott ki új albumot, népszerűségük a mai napig töretlen. Ennek okait próbálták meg összeszedni a Loudwire szerkesztői.

system_of_a_down_16.jpg

A banda egyik rajongója így foglalta össze a véleményét egy 1999-es interjúban: "a zenéjük kibaszottul eredeti. Rohadtul egyedi és különleges az egész!"
 
System of A Down zenéjét nem könnyű bekategorizálni: leginkább talán alternatív metalnak nevezhetnénk, amelyben azonban közel-keleti, népzenei, jazzes és egyéb elemek is megtalálhatók. A dalszövegeik is hasonlóan sokszínűek: helyenként humorosak, ugyanakkor sokszor geopolitikai, filozófiai és egyéb komoly témákat érintenek. Egy időben a nu metal irányzathoz próbálták besorolni őket, azonban - ahogy a Rolling Stone magazin is megjegyezte - elég nehéz lenne párhuzamba állítani a zenéjüket a Limp Bizkit munkásságával.
system-of-a-down_90s.jpg
A titok talán abban rejlik, hogy bár a zenekar Los Angelesben alakult, a tagok örmény gyökerekkel rendelkeznek, ez a szenvedésektől sem mentes zenei és kulturális örökség pedig kétségkívül egyedi ízt ad a hangzásuknak. A banda nagy áttörése egy Viper Club-os koncertnek köszönhető, ahol a 200 fős közönség soraiban jelen volt az elismert producer, Rick Rubin is, aki így emlékezett vissza a SOAD fellépésére: "ez volt a legviccesebb dolog, amit valaha láttam. Végigröhögtem az egészet, de jó értelemben, mert annyira eltúlzott és extrém volt az egész. Örmény népzene heavy metalos riffekkel, kemény politikai szövegekkel és üvöltéssel. Kész őrület volt."
 
Rubin hamar le is csapott a bandára és leszerződtette őket saját kiadójához, az American Recordings-hoz, így első albumuk itt jelent meg 1998-ban. Utólag sokan nem értettek, hogy miért nem fedezte fel a zeneipar már hamarabb egy ilyen különleges produkciót, ugyanakkor az is érthető, hogy nem mindenki tudott mit kezdeni az olyan dalokkal, mint például az első kislemezként kiadott Sugar, amelyben hörgés és jazzes dobolás is hallható, Serj Tankian pedig "kambucha gomba emberekről" énekel.
.

 A 2001-es Toxicity új szintre emelte a System Of A Down-t: a zene még dinamikusabb lett és a tagok tehetsége is egyértelműen megmutatkozott, a bandát azonban nemcsak más előadókkal, hanem még önmagával is képtelenség volt összevetni, mert minden daluk másmilyen volt: míg az egyik a Pantera-t idézte, a másik a Dead Kennedys-t, a harmadik pedig az Iron Maiden-t.

A banda mindig bátran felvállalta örmény gyökereit, amelyek a zene mellett a szövegekben is megjelentek, sőt, sokan valószínűleg tőlük hallottak először az 1900-as évek elején zajló örmény népirtásról, amelyről Tankian így nyilatkozott 2014-ben: "a népirtás mindannyiunkra hatással volt. A mi családunkat és érték veszteségek. Nemcsak az örmény népirtásról van szó, hanem azokról is, amelyek a mai napig történnek világszerte, és amelyekre továbbra sincs érdembeli nemzetközi válasz. A zenekar 2021-ben is ehhez a témához nyúlt vissza: 15 évvel a legutóbbi nagylemezük után kiadtak két új dalt, amelyeket a Hegyi-Karabah Köztársaságban dúló harcok ihlettek, az ezekből származó bevétellel pedig a térség lakóit támogatták.
.

A zenekar hangzása meglehetősen összetett és ellentmondásos: néha kifejezetten egyszerűnek tűnik, máskor viszont nagyon is bonyolult. A banda énekes-gitárosa, Daron Malakian így fogalmazott ezzel kapcsolatban: "alapvetően hagyományos, verze-refrén felépítésű dalaink vannak, de lehet, hogy a verze keringő, a refrén pedig hardcore."

 
Részben az örmény hatásoknak köszönhető, hogy nem volt és talán nem is lesz a System Of A Down-hoz hasonló zenekart, Rubin szerint azonban éppen azok a legjobb előadók, akik nem illenek be semmilyen sorba, mivel ők képesek arra, hogy forradalmi dolgokat vigyenek véghez és megváltoztassák a világot.
.

(forrás és képek: Rockbook magazin)

A bejegyzés trackback címe:

https://csodobass.blog.hu/api/trackback/id/tr6118025388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.01.16. 08:52:26

Ízlés nem vita tárgya.
Szerintem rettenetes és visszataszító.

:-/
süti beállítások módosítása