| csodobass.blog.hu | Zenei hírek | Koncertek | Fesztiválok | Zenekarok | Galériák | Lemezajánló | Klip | 100% Rock |

csodobass music

A negyedik Poptörténeti pontot avatták Miskolcon

2024. július 31. - csodobass music

2015 óta mintegy félszáz Poptörténeti pontot helyezett el az ország különböző, pop/rock történetileg fontos helyszínein a Beatkorszak Projekt. Július 27-én, Miskolcon már a negyedik került átadásra a „bakancsos” EDDA egykori próbahelyén. Az jelenlegi tulajdonosok a januári megkeresés óta örömmel támogatták a tábla kihelyezését és a ceremónia megvalósítását.

edda-probaterem-1024x667.jpg

Az udvaron összegyűlt rajongók relikviákat mutogattak egymásnak már a kezdés előtt, majd később ezeket dedikáltatták a jelenlévő egykori Edda tagokkal. Többen érkeztek nagyobb távolságból is az avatásra, de az érdeklődők nagy része helybéliekből állt. Barta Alfonz Talfi – egykori billentyűs- Amerikából jött haza az avatás miatt – közben két koncertet is bevállalt a Zártosztállyal és a volt bakancsos kollégákkal /Budapest, Miskolc/. Itt volt még Csapó György Buksi – aki anno betegsége miatt lépett ki a zenekarból-, valamint az őt dobok mögött váltó Fortuna László Tüsi is.  Zselencz László Zsöci – a ház egykori tulajdonosa/lakója némi késéssel érkezett meg – egy forgalmi dugó miatt-, de ezt a „hazaérkezést” hatalmas taps fogadta a helyszínen.

img_2904-1024x877.jpg

img_2911-999x1024.jpg

A délutáni avatás „ceremóniamestere”, Hímer Bertalan „Paya”- a Rockinform főszerkesztője, a Miskolci Kulturális Központ koncertszervezője- köszöntőjében felidézte az eddigi miskolci Poptörténeti Pontok avatását – 2018 – Gárdonyi G. Művház, 2019 – Ady E. Művház, 2023 – volt Vasas Művelődési Központ.

És kiemelte, hogy: „Természetesen meghívtuk Pataky Attilát és Slamovits Istvánt is, de Attilának fellépése van, Slamo pedig ritkán látogat Magyarországra, így ők igazoltan vannak távol.”

img_2855-1024x884.jpg

img_2864-1024x889.jpg

Ezt követően Rozsonits Tamás szakújságíró, a Moby Dick egykori dobosa, a Hangőr Egyesület elnöke tartotta meg beszédét, aki kiemelte:

Az Edda tagjai első vidéki zenekarként mutattak fel országos sikert a debreceni Color zenekar után. Úgy vetették meg a lábukat a fővárosban, hogy közben nem ártottak senkinek, a közönség emelte fel őket és tartja a mai napig a csúcson. Felejthetetlen az 1973-as Diósgyőri popfesztivál, a több mint harminc éve Miskolcról működtetett Rockinform magazin – csak néhány példa, hogy Miskolc mi mindent adott a rockzenének.”

Majd hangsúlyozta: „Köszönjük, hogy kitapostátok az utat a mi generációnknak! Lehet, hogy néhány fiatal a mai napig a ti sikereteken felbuzdulva veszi a bátorságot, hogy elinduljon a zene útján.”

A beszédek után a volt tagok leleplezték az emléktáblát, majd néhány gondolatot is megosztottak az egybegyűltekkel.

img_2900-1024x728.jpg

Zsöci emlékei:

„Minden gyönyörű itt most. Akkoriban a próbateremnek használt rész romos volt, az ajtók is rosszak voltak, így leszigeteltük. Volt egy virágoskert, ahol, ha jó idő volt, lányosztályok ücsörögtek. Az édesanyámmal fent laktunk az emeleten, övé volt az egyik szoba, enyém a másik. Rendszeresen laktak itt a pesti technikusok is.” 

A visszaemlékezések után eljátszották a jelenlévő tagok az Álmodtam egy világot és a Hűtlen című klasszikusokat a Miskolci Illés Emlékzenekar két tagjának közreműködésével.

img_2920-1024x683.jpg

Este pedig egy megismételhetetlen koncert erejéig felidézték a klasszikus bakancsos dalokat a Zártosztály koncertjén.

Fotók, video: Jáborcsik Örs

A cikk az NKA és a Hangfoglaló Program támogatásával készült.

(forrás és képek: Rockinform magazin)

A bejegyzés trackback címe:

https://csodobass.blog.hu/api/trackback/id/tr9918457279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása