| csodobass.blog.hu | Zenei hírek | Koncertek | Fesztiválok | Zenekarok | Galériák | Lemezajánló | Klip | 100% Rock |

csodobass music

2025 elején jön az új Colosseum album

2024. augusztus 11. - csodobass music

Mark Clarke a Colosseum és a JCM basszusgitárosa. Világklasszis zenész, legendás dalok, felvételek és koncertek kötődnek a nevéhez, mégis a világ egyik legszerényebb zsenije. Aki a brit anyazenekara és a Colosseum tagok alapította triója mellett rendszeresen játszik magyar zenekarokkal, mikor gyakori budapesti látogatásain lehetősége nyílik rá. A Legenda Sörfőzdében tartott 2024-es Jack Bruce Emlékest előtt ültünk le egy teára, illetve sörre, hogy a rendelkezésre álló rövidke időben az aktualitásokról beszélgessünk.

markcalrke2024nyito-1079x675.jpg

A legutóbbi beszélgetésünkkor említetted, hogy új albumot terveztek a Colosseummal. Jelen pillanatban mit lehet már biztosan tudni a projekttel kapcsolatban?

Valójában még nem kezdtük el az album felvételét. Júliusban kezdtük a hozzátartozó próbákat. Jelen pillanatban hét olyan dalunk van, melyeket otthon, illetve online raktunk nagyjából össze, amiket a próbateremben szép sorban ki fogunk próbálni. Azoknak a stúdiófelvételeiből állítjuk össze majd az új Colosseum LP első felét, vélhetőleg az A-oldalát. Míg a lemez második felén, a B-oldalon pedig élő felvételek lesznek a banda új verziójával. Valamint talán kiadunk még egy bónusz CD-t is az új lemez mellé ajándékba, a The Valentyne Suite 2024-es változatával, szintén az új felállással.

Mondjuk, adná is magát a dolog, az eredeti, idén novemberben esedékes 55. évfordulója miatt. Nemrég fel is röppentek bizonyos rajongói pletykák, vágyálmok, várakozások ezzel kapcsolatban. Például egy esetleges szimfonikus hangszerelésű verzió reménybeli rögzítéséről…

Nem volt ilyenről szó. Nem is értem honnan veszik az ilyesmiket a rajongók. Viszont, most, hogy mondod, ez egy valóban jó ötlet. Szerintem fogunk is erről beszélni a többiekkel, mikor nekiülünk átbeszélni a Valentyne Suite új felvételének a részleteit.

Terveztek az új LP-hez kapcsolódó tematikus turnét? Konkrétan olyan kompozíciókkal, melyek már az új formációval készültek. Magyarán a következő koncertkörúton elhangzanak majd az aktuális dolgaitok is a kötelező klasszikusok mellett?

A terveink szerint az új Colosseum album 2025 elején fog megjelenni. Melyet egy nagyobb turné követ majd a következő két-három évben. Igen, fogunk új dalokat játszani. De egy Colosseum koncerten mindig az a legfőbb nehézség, hogy csak két óra áll rendelkezésünkre. Egy ekkora időkeretbe pedig nem fér bele az összes régi kedvenc, hát még az újabbak. Így valószínűleg négy dalt fogunk majd kiválasztani a friss anyagból, azok képviselik az új albumot. Míg a fennmaradó időben eljátszunk annyit, amennyit csak tudunk a közönség-favoritokból.

mark_clarke_joze_2024-1080x1346.jpg

Mindeközben pedig nálunk, a budapesti koncertszínpadokon is rendszeresen megfordulsz. Milyen érzéssel várakozol a közeljövőben esedékes újabb magyarországi vendégszerepléseidre, annak fényében, hogy az elmúlt két-három évben már sokadjára játszottál magyar zenészekkel? Illetve megítélésed szerint van valamilyen különbség az angol-szász zenészvilág és az itteni muzsikusokkal közös munkában?

Nincs különbség. Egyszerűen jó érzés a barátaimmal játszani. Itt is és másutt is. Így például a magyar barátaim közül a Claptonmánia együttesben Lovass Gáborral, vagy Bognár Csabával a Celebration Days kötelékében, vagy a Lead Zeppelin tagjaival, mindig ugyanazt érzem. Ők jó barátaim és jó zenészek, így örömmel fogok velük újra játszani és ismét élvezni fogom a közös játékot, mint ahogy eddig is.

Végezetül hadd kérdezzek rá, hogy mi újság a JCM-mel? Lesz új dobos Clem Clempson és Mark Clarke mellett? Várható valamiféle aktivitás a jövőben a trióddal is?

Pont a napokban beszéltünk erről Clemmel. Felmerült egy ötlet, így ha minden jól megy, hamarosan trióban is elkezdünk próbálni Malcolm Mortimore-ral, aki a Colosseum új felállásának a dobosa. Aztán, ha működik a dolog, 2025-ben akár a JCM is újra aktivizálódhat. De ez még a jövő zenéje.

Fotók 2023-as és 2024-es budapesti koncertvideók: Jozé / TTT Nemzeti Rockarhívum

(forrás és képek: Rockinform magazin)

A bejegyzés trackback címe:

https://csodobass.blog.hu/api/trackback/id/tr6218462495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása