| csodobass.blog.hu | Zenei hírek | Koncertek | Fesztiválok | Zenekarok | Galériák | Lemezajánló | Klip | 100% Rock |

csodobass music

Sár József: 40 év a dobok mögött

2022. december 02. - csodobass music

A könyv belső oldalán, a cím alatt „Önéletrajzi ihletésű kortörténeti emlékgyűjtemény” meghatározás olvasható. A szerző Sár József életének egyik része a dobolás, civil foglalkozása szerint entomológus vagyis rovarkutató. Ebben a témában már két könyve jelent meg, ez a harmadik a zenei világába ad részletesnek mondható betekintést. Jó tollú íróról beszélünk, így olvasmányos, szinte letehetetlen a képmellékletekkel együtt 120 oldalas kötet. Az említett könyvek mellett több ismeretterjesztő cikke jelent meg Józsinak az évek során bogaras témában.

sar-jozsef-konyv_2-1024x708-1.jpg

A hatvanas-hetvenes években a fiúkat főként a labdarúgás és a zene érdekelte. Pécsnek akkoriban kiváló NB I-es futballcsapata volt. De ott sem mindenkit vonzott a labda. A pécsi születésű Sár József általános iskolai társai a gitárt választották, rá a dobos szerepét osztották. Majd amikor a televízióban meglátta a Skorpió együttest a „Szevasz haver” számukkal és benne Fekete Gábor dobolását: eldőlt a sorsa. Érvényes lett rá is a Loksi híres dalának sora: „még 15 se voltam, megőrültem már a dobokért”. A könyv a kezdeti lépésektől napjainkig követi Sár József pályáját, benne természetesen a zenésztársakkal. A „magyar Liverpool”-ként is emlegetett Pécs számtalan zenekarában játszott különböző stílusokban és kipróbálta a vendéglátós zenészéletet is. Az említett zenekarok közül nevesítenék néhányat: Stoni és A Hiánycikk, Új Menüett, Stoni Blues Band. Stoni vagyis Tátrai Antal gitáros a leghosszabb ideje zenésztársa Sár Jocinak. De szerzőnk játszott a néhai Mokos Tibi Klán zenekarában, az Ábris-trió és a Triyo nevű csapatokban, és szerepelt a Fábry-showban, a bonyhádi illetőségű, world musicot játszó Kárikittyom Anticeleb Orchestrában. Ez utóbbival még Brazíliába is eljutott. (Oda azért foglalkozásából adódóan is eljutott.) Izgalmasak a könyvben a nyarankénti balatoni zenélések leírásai. Ebből a kötetből is kiderül, milyen hátránnyal kell(ett) megküzdeniük a vidéki zenekaroknak a budapestiekkel szemben. Sár József pályája azonban nem volt egyenes vonalú. Egyszer fent, másszor lent. A kitartása azonban töretlen. Dobolása megtalálható a YouTube-on különböző formációkban. A Rockolya nevű formációval új klipet készítenek, amely decemberben kerül fel a YouTube csatornára. 

A kötet 20 fénykép mellékletet tartalmaz különböző formációkról.   

A könyv beszerezhető a szerzőtől.

(forrás és képek: Rockinform)

A bejegyzés trackback címe:

https://csodobass.blog.hu/api/trackback/id/tr6117987262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása