| csodobass.blog.hu | Zenei hírek | Koncertek | Fesztiválok | Zenekarok | Galériák | Lemezajánló | Klip | 100% Rock |

csodobass music

Mihály Zoltán: 100 év blues Alabama

2023. január 20. - csodobass music

Egy tervezett sorozat első kötete jelent meg Mihály Zoltán, az orosházi Rock Blues Egyesület alelnöke, az orosházi Rock Blues Klub vezetője jóvoltából. A szerző több évtizede ásta bele magát a blues kutatásába, lemezek, könyvek, magazinok gyűjtésébe. Járt az Egyesült Államokban, Angliában kutatva a műfaj után. Ennek a kutató, gyűjtő munkának eredménye ez a vaskos kötet.

mz.jpg

Magyar nyelven blues témában már nem az első könyvet tarthatja kezében az érdeklődő, reménybeli vásárló. De minden kétséget kizáróan ez a legrészletesebb, legmélyebbre ásó kiadvány. És még csak a tervezett sorozat első kötete! Először Alabama került górcső alá, amely az Amerikai Egyesült Államok egyik legszegényebb állama, és talán első gondolatként nem jut a bluesrajongók eszébe Chicago vagy Mississippi vidéke helyett. Nekem inkább az jut eszembe az államról, hogy talán ott a legnagyobb méretű a fajüldözés, a szegregáció még napjainkban is felüti a fejét. No, meg egyik első nagylemezem címadó száma az Alabama Blues, amelyből megérthető miért is hagyta el szülőföldjét oly sok afro-amerikai blues és jazzmuzsikus. 

A mű a blues eredetének leírása után Alabama államot mutatja be történelmileg, földrajzilag, mielőtt rátér a zenéjére. Ezen belül is bemutatja a különféle stílusokat – külön fejezetekbe foglalva. Majd következik a felvételi helyek, a zenei élet központjainak számbavétele. A lexikon rész adja a könyv nagy részét 327 oldalon A-Z-ig. Bele sem kezdtem a szócikkek megszámolásába, de egy korábbi cikkben 3000 névről olvastam. A könyv ugyancsak megszámlálhatatlanul sok fekete-fehér képet tartalmaz előadókról, lemezborítókról. A könyv végén a forrásmunkák felsorolása egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a szerző igazán jó helyeken kutatott személyes tapasztalatai és a lemezek meghallgatása mellett. Az alábbi riportból úgy hallottam, hogy a következő kötet Mississippi államot mutatja be, a sorozatot egyébként hat-hét kötetesre tervezi a szerző. A magamfajta recenzor mindehhez jó egészséget, erőt és anyagi támogatást kíván!     

A szerző 2022. december 17-én a Klubrádió „Kék Ördögök” műsorában beszélt könyvéről, amely itt hallgatható:

https://www.klubradio.hu/archivum/kek-ordogok-2022-december-17-szombat-2000-29742

(forrás és képek: Rockinform)

A bejegyzés trackback címe:

https://csodobass.blog.hu/api/trackback/id/tr1518030200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása